BDP Dersim İl Kongresi Gerçekleştirildi



Demirtaş Dersim Halkına Öcalan'ın Selamlarını İletti

Dersim İl Örgütümüzün "Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam" şiarı ile gerçekleştirdiği 2. Olağanüstü kongresine binlerce yurttaş katıldı. Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Dersim halkına selamlarını ileterek, bu süreçte her zamanınkinden daha fazla birlik ve dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini söyledi. 

Kongreye Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekilimiz Nursel Aydoğan, MYK ve PM üyelerimiz, Dersim Belediye Başkanımız Edibe Şahin, EMEP, ESP, TKP, HDP, HDP, Alevi kurumları, STK temsilcileri, Dersim Muhtarlar Derneği, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Tuncer ve sanatçı Ferhat Tunç katıldı.

'Halkımıza özgürlüğünü armağan edemezsek torunlarımızın yüzüne bakamayız'

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son derece önemli bir tarihi süreçten geçtiüimizi ifade ederek, "Yüz yıldır hep tarihi bir süreçten geçen bir halkız. Yüzyıllardır bu coğrafyada tarihi bir süreçten geçiyoruz. Şimdi de bu tarihi sürecin en önemli aşamasından geçiyoruz. Bu süreçte alınan soluk bile önemlidir. Yüz yıldır devam eden bu tarihi sürecin ardından ya egemen güçler bu halkın tarihini belirleyecek ya da halk kendi kaderini tayin edecektir. Bu açıdan belirleyici bir tarihten geçiyoruz. Bu süreçte ortak bir tavır içinde olmazsak, Ortadoğu halkları ile birliktelik içinde olmazsak bu süreci başarıya ulaştıramayız. Bunu tarih her defasında bize gösterdi. Dersim'de bu birlik ruhunu oluşturabilmişsek bugün ne mutlu bize. Bizim birlik dediğimiz şey teklik değildir. Bizim birlik dediğimiz halkların bütün özgünlüklerini koruyarak, inancını, kültürünü koruyarak özgürlük mücadelesi etrafında kenetlenmesidir" dedi. 

Halkların özgürlüğü için ellerinde olan bütün imkan ve olanakları kullanmaları gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: "Bugün bize yüklenen tarihi görev ezilen halkların özgürlüğünü kazanabilmek için elimizdeki bütün olanakları, fırsatları kullanabilmektir. Doğru kullanabilmektir. Bugün elimizdeki mücadele olanaklarını doğru kullanamazsak ve bu tarihi fırsatı kaçırıp halkımıza özgürlüğünü armağan edemezsek biz çocuk, torunlarımızın yüzüne bakamayız. Eğer gelecek nesillere onurlu bir geleceği miras olarak bırakmak istiyorsak, işte tam da zamanıdır. Geçmişte ne kadar acı çekildi? Ne kadar bedel ödendi? Çok iyi biliyoruz. Bu salonda oturan herkesin ne karar bu acıların tanığı ve sanığı olduğunu da biliyoruz. Nesillerdir görmediğimiz zulüm işkence kalmadı. Kürt halkı, Alevi halkı, Kürdistan halkı acının ve zulmün her türlüsünü en alasını en acı şekilde tattılar." 


'Süreçle birlikte Ortadoğu halklarının önüne bir fırsat çıktı'

Halkların her zamanınkinden daha fazla birlik olması gerektiğini belirten Demirtaş, "Eğer bir halk kendi küllerinden kendini yeniden var etmeyi başarmışsa, uçurumun kenarından kendini alıp da bugün düzlükte elinde onurlu direnişin bayrağıyla dik durabiliyorsa, bu kadar mücadeleyi verip bu noktaya getirmişse, şimdi artık zafere, demokratik özgürlüğe, kurutuluşa bu kadar yakınken her zamankinden daha fazla birlik olmak zorundadır. Tarihte başımıza ne gelmişse parçalanmışlığımızdan, ayrılığımızdan gelmiştir. Bu noktada suçu hep başkalarında aramayalım. Faşist zaten faşisttir. Zalim zaten zalimdir. Ondan herhalde nezaket bekleyecek değiliz. Onlar işini, görevini yapıyor. Onların tarihsel görevi, misyonu neyse onu yerine getiriyorlar. Faşistlik yapıyorlar, zulüm yapıyorlar. Asıl mesele biz ne yapıyoruz? Zulme karşı biz nasıl direniyoruz? Faşizme karşı biz nasıl direniyoruz? Birlikte direnebiliyor muyuz? El ele verebiliyor muyuz?" şeklinde konuştu. 

Süreç ile birlikte Ortadoğu halklarının önüne bir fırsat çıktığını ifade eden Demirtaş, şunları aktardı: "Yaptığımız görüşmelerden ortaya çıkan sonuç şudur. Ortadoğu'daki bütün halk hareketlerinin önünde büyük bir fırsat var. Kürt halkının da, Türkiye'de ezilen bütün halkların önünde bir fırsat var. Bugüne kadar imkan ve olanaklarımız az olabilirdi. Ama çok uzun yıllarla yaratılan değerler sayesinde bugün güçlü bir halk hareketiyiz. Burada şüphesiz ki bütün devrimcilerin katkısı yadsınamaz. Ama Kürtler kendi örgütlemesini adım adım ördü ve örgütlü bir halk gerçeğine dönüştü. Şimdi Türkiye'nin batısında da o perde kalkıyor. Türkiye'nin batısında da insanlar Türkiye'nin gerçeği ile tanışıyorlar. Mücadelenin özgürleştirici ruhuyla tanıyorlar. Bu Türkiye halkları açısından büyük bir fırsattır. Özgürlüğü yakalamak açısından tarihi bir fırsattır." 

Bu süreci Sayın Öcalan, AKP'ye ve Erdoğan'a güvenerek başlatmadı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın halka güvenerek bu süreci başlattığını belirten Demirtaş, "Başta Sayın Öcalan'ın Dersim halkına selamlarını getirdim. Sayın Öcalan tarafından bir süreç başlatıldı. Bu süreci Sayın Öcalan, AKP'ye ve Erdoğan'a güvenerek başlatmadı. Bu süreci sizlere, halka güvenerek başlattı. Biz zaten Erdoğan'a güvenmiyoruz. Bu süreçte bizler kendimize güveniyoruz. Yıllardır bu halkın öfkesini örten bir savaş gerçeği var. Şimdi bu kirli savaş durdu ve halk öfkesini sokaklara, meydanlara taşıdı. Devlet ve iktidarlar hiçbir zaman ezilen halkların hakkını altın tepside teslim etmez. Bu hakları almak için halkların direnmesi gerekir. Bunun için hep birlikte örgütlenip mücadele etmeliyiz. Bunun öncülüğünü de kadınlar ve anneler yapmalıdır. Çünkü bu örgütlenmeyi en iyi yapacak olan kadınlardır" şeklinde konuştu. 


CHP'li Ovacık Belediye Başkanı Partimize Katıldı

Konuşmasının ardından Demirtaş, CHP'den istifa ederek Parrtimize katılan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e rozetini taktı. CHP'de bir değişimin olmadığını dile getiren Sarıgül, özellikle barış sürecinin başlaması ile birlikte CHP'nin aldığı tutumdan kaynaklı partisinden istifa ettiğini ifade etti. Sarıgül, bundan sonra BDP içerisinde siyaset yapacağını dile getirdi. 

Daha sonra mali ve faaliyet raporları okundu. Raporlar ardından tek liste ile gidilen seçimde Dersim İl Başkanlığımıza Ergin Doğru seçilirken yönetim kuruluna Sinan Kırmızıçiçek, Deniz Kazan, Sönmez Aydın, Gülseven Yıldız, Leyla Akyıldız, Necla Kılıç, Muhip Gürsönmez ve Mahmut Aytaç seçildi. 

Demirtaş, kongrenin ardından DÖKH öncülüğünde Alacık yol ayrımında kurulan "Demokratik kurtuluş ve çözüm çadırı"nı ziyeret etti. Demirtaş buradan dün yaşamını yitiren Eş Genel Başkanımız Gültan Kışanak'ın annesinin taziyesine katılmak üzere Elazığ'a geçecek.
Beğendiyseniz Tıklayınız :

Yorum Gönder

 
Bizi Takip Etmeye Devam Edin
Copyright © 2011-2013. Şırnak Press
Lütfen Alıntı Yaptığınız Takdirde Sayfamızı Kaynak Gösteriniz Aksi Takdirde
Kaynak Göstermeden Yazıları, Yayınları, Haberleri...Vs Paylaşanlar Hakkında Hukuki İşlem Başlatılacaktır.