Vekilimiz Sayın Hasip Kaplan MİT, MEB, THY ve PTT arasındaki gizli protokolu sordu

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasanın 98. ve iç tüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 

Hasip KAPLAN
Şırnak Milletvekili


Türk Hava Yolları’yla uçan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda okuyan öğrenci ve ailelerinin tüm özel bilgileri, attıkları mailler artık MİT tarafından kayıt altına alınıyor. MİT ile Milli Eğitim Bakanlığı, THY, PTT ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 'Çok Gizli' damgalı protokolle maillerden telefonlara, fotoğraflardan telefon bilgileri ve özel hayata varıncaya kadar tüm bilgiler, “Çok Gizli” damgalı bir protokolle MİT’e aktarılmaya başlandığı basına yansımıştır.


SORULAR:
1. MİT tarafından adı geçen kurumlarla ‘’Çok Gizli’’ protokol yapılması yasalara uygun mudur? Yasalara uygun değilse kurumlar hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
2. Anayasa’nın 23’üncü maddesi yerleşme ve seyahat hürriyetini düzenliyor. Bu maddeye göre; “Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek, kamu mallarını korumak, seyahat hürriyeti ise suç soruşturma veya kovuşturulması sebebiyle, genel sağlığı korumak yahut suç işlenmesini önlemek amacıyla sınırlanabilir.” Anayasa’da bu madde açıkken, MİT ve ilgili kurumlar tüm vatandaşları potansiyel suçlu olarak mı görüyor? MİT neden böyle bir ihtiyaç duymuştur?
3. Anayasanın 136. maddesi ise hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme hususunu düzenler: “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Anayasa ve TCK’da yer alan hükümler bu kadar açıkken, MİT’in mahkeme kararı olmadan kişilerin bilgilerine ulaşması, kamu kurumlarından bilgilerin aktarılmasını talep etmesi suç değil midir?
4. Bu düzenleme bireyin en doğal haklarından biri olan kişilik haklarına, genel olarak özgürlüğüne, özel hayatına, kişisel verilerinin sır olarak saklanmasına ve ayrıca seyahat özgürlüğüne aykırı değil midir?
5. Bakanlık tarafından yapılan sınavlara ait ad ve tarih bilgileri ile bu sınavlara başvuru yapan tüm adayların kimlik numarası, adı-soyadı, sınav yeri ve adres bilgileri ile mevcut olması halinde fotoğraf kayıtları ve iletişim bilgileri. MEBBİS veri sisteminde bulunan tüm bakanlık personelinin bütün kayıtları. e-Okul sisteminde bulunan tüm öğrencilerin ve ailelerinin bilgileri, MEB’e bağlı olarak hizmet veren tüm kurumların bilgileri. MEB tarafından yurtdışına gönderilen öğrencilere ait tüm bilgilerin alındığı doğru mudur?
6. Türk Hava Yolları, yurt içi tüm yolcu ve seyahat bilgilerini, kişinin yanında seyahat ettiği şahısların kim olduğunu, aktarma, yurtiçi bağlantılı tüm yurtdışı yolcu seyahat ve bilgilerini MİT’e verdiği doğru mudur?
7. Yapılan protokol adı geçen kurumlar haricinde başka kurumlarla da yapılmış mıdır?
8. Yapılan bu protokolle vatandaşın her türlü hareketi izlenmektedir. Bu vatandaşın 7’den 70’e fişlenmesi değil midir? Bu bilgiler hangi amaçla kullanılmaktadır?
9. MİT bu bilgileri başka kurumlarla paylaşmakta mıdır?
10. Zaten Polis, jandarma ve istihbarat birimleri vatandaşı yasal veya yasal olmayan yollarla istediği zaman takip etmekte ve dinlemektedir, MİT bu protokole neden ihtiyaç duymuştur?


Kaynak |  https://www.facebook.com/KaplanHasip
Beğendiyseniz Tıklayınız :

Yorum Gönder

 
Bizi Takip Etmeye Devam Edin
Copyright © 2011-2013. Şırnak Press
Lütfen Alıntı Yaptığınız Takdirde Sayfamızı Kaynak Gösteriniz Aksi Takdirde
Kaynak Göstermeden Yazıları, Yayınları, Haberleri...Vs Paylaşanlar Hakkında Hukuki İşlem Başlatılacaktır.