Latin Amerikalı Kadınlar Kayıplar İçin Tütsü Yaktı

DİYARBAKIR/BATMAN/MARDİN - Diyarbakır, Batman ve Mardin'in Nusaybin İlçesinde kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, kayıpların bulunmasını ve faillerinin yargılanmasını istedi. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının Diyarbakır'daki eylemine destek veren Latin Amerikalı kadınlar, kayıplar için tütsü yaktı. 
DİYARBAKIR 
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlendiği oturma eylemlerinin 227. haftasını geride bıraktı. Kayıpların fotoğrafları ve "Onlar bir gece ansızın evlerinden alındılar. Bir daha geri dönmediler" pankartının açıldığı eyleme; kayıp yakınları, İHD Diyarbakır Şube yöneti ve üyeleri, DÖKH öncülüğünde yapılan çalıştay için Diyarbakır'da bulunan Latin Amerikalı kadınlar, Barış Anneleri insiyatifi üyeleri ve çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı. Latin Amerikalı yerli bir kadın, kayıplar için tütsü yaktı. 
Her hafta kayıpların akıbetini sormak için bu alanda toplandıklarını belirten İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, "Ta ki kayıp yakınları, yakınlarının kemiklerine ulaşana kadar ve bunu yapanlardan hesap soruncaya kadar biz, bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. İnceören'in konuşmasının ardından 1993 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde kendi özel aracı ile kaçırılan ve aradan geçen 20 yıla rağmen kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Yeşilmen'in isimli kayıp yurttaşın hikayesi, İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu üyesi Av Gamze Yalçın tarafından anlatıldı.
'Kayıpları ve uğradıkları işkence ile Kürt halkını anlıyoruz'
Yalçın'ın ardından kayıp yakınları ile dayanışmak amacıyla burada bulunduklarını belirten Mapuche halkından Carmen Blaco, "Bu tütsüyü yaktım çünkü; bir insan bir kere ölür ama öldükten sonra unutulursa ikinci bir defa ölür" dedi. Buradaki annelerin kayıplarının akıbetini sorduğunu söyleyen Blaco, "2 bine yakın insan devlet eliyle katledildi. Bu katiller yargı önünü çıkmak zorunda. Yakılan köylerin, tecavüze uğrayan kadınların failleri yakın zamanda yargı önüne çıkmak zorunda. Benim geldiğim ülkede, Şili'de insanlar haklarını ararken hala işkenceye uğruyor. Ama Şili'nin eski katil başbakanı cezaevinde. Biz bu deneyimle, kayıpları ve uğradıkları işkence ile Kürt halkını anlıyoruz. Barış Anneleri'nin ve Kürt halkının yanındayız" dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından eylem, kayıp Hüseyin Yeşilmen'in için gerçekleştirilen 5 dakikalılık oturma eylemiyle sona erdi. 
BATMAN
Kayıpların bulunması için Gülistan Caddesi'nde eylem gerçekleştiren kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, 227. eylemlerini gerçekleştirdi. 1990'lı yıllarda kaybedilenlerin resimlerinin bulunduğu "Kaybedilenler" ile "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın" pankartının açıldığı eyleme; Barış Anneleri, BDP, KURDÎ-DER ve MEYA-DER, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı. Eylemde açıklama yapan İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, 1990'lı yılarda kaybedilenlerin akıbetlerinin belirlenmesi ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için 227'nci haftadır meydanlarda olduklarını ifade etti. Künteş'in ardından konuşan İHD Batman yöneticisi İlyas Ekinci, biran önce kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması gerektiğini belirterek, "Sayın Abdullah Öcalan'ın son olarak kardeşi Mehmet Öcalan'la yaptığı görüşmede verdiği mesajda, çözüm süreci açısında oldukça önemli, anlamlı ve değerlidir. Sayın Öcalan; 'Ben üzerime düşeni fazlasıyla yapıyorum bundan sonrası devlet ve hükümete bağlıdır' mesajı, Türk ve Kürt halkları arasında takdirle karşılanmış ve kamuoyunu oldukça rahatlatmıştır. Çözüm sürecinin ve barışın sağlanması konusunda geri adım atılamayacak aşamaya gelindiği noktasında hiç kimsenin kaygısı olmaması gerekmektedir. Umarız devlet ve hükümet barış konusundaki sorumluluğunu harfiyen yerine getirecektir" dedi. Eylem 5 dakikalık oturma eylemi ile sonlandırıldı. 
NUSAYBİN 
Mardin'in Nusaybin ilçesinde Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri) eylemi bu hafta da Nusaybin Barış Parkı'nda gerçekleştirildi. Eyleme, BDP Nusaybin İlçe eş başkanları A.Bari Eren, Zinnet Alğat ve yöneticiler, Nusaybin Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Dinç, MEYADER ve kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 1990'lı yıllarda kaybedilen ve "faili meçhul" cinayetlere kurban gidenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, 1993 tarihinde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde bulunan evinde gözaltına alındıktan sonra öldürüp minibüse koyularak, yakılan Halit Kaya'nın hikayesi anlatıldı. Kaya'nın hikayesini anlatan eşi Mence Kaya, "Güçlükonak'ta devlet 1993 yılında eşimi gelip evden aldı. 4 gün boyunca gece gündüz aradık. Dördüncü günde kendi ile beraber 11 arkadaşını, Pili'de öldürdüler. Sonra da minibüse koyup minibüsü ateşe verdiler. Ne yaptıysak ne bize ne cenazemizi verdiler ne de bize gösterdiler. Bize 'teröristler öldürdü' dediler. Biz de siz yakaladınız, siz götürdünüz, siz öldürdünüz. Neden onların boynuna koyalım ki' dedik. Kanımızın son damlasına kadar hakkımızı isteyeceğiz" dedi. Eylem "Şehit namirin" sloganı atılarak, sonlandırıldı.
Beğendiyseniz Tıklayınız :

Yorum Gönder

 
Bizi Takip Etmeye Devam Edin
Copyright © 2011-2013. Şırnak Press
Lütfen Alıntı Yaptığınız Takdirde Sayfamızı Kaynak Gösteriniz Aksi Takdirde
Kaynak Göstermeden Yazıları, Yayınları, Haberleri...Vs Paylaşanlar Hakkında Hukuki İşlem Başlatılacaktır.